free website stats program

2007-04-20

Jag har fått en ny titel

Då har jag fått en ny titel, mamma mailade och det hela blev en galet flippad konversation med mamma, peter & jag. Det är ju fredag. Efter lite konstaterande m.m. fick jag titeln "Negerbollsfickkillen".

Det ni!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar just vad en sån gör...en "Negerbollsfickkille"...gå han omkring med negerbollar i fickan hela dagen eller?

Anonym sa...

Ajaj.. här förtjänar du nästan inte en kommentar.. du vet vad jag tycker om användandet av n-ordet :(

Fredrik Andersson sa...

Vet T, men jag kunde inte göra om det då det var utmärkelsen jag fick. Du får skylla först på mamma, sen på peter.

J, jag skriver ett nytt inlägg om hela historien så får ni läsa :)

~Lala~ sa...

jag reagerade också på ordvalet... tell us what's this all about?

Anonym sa...

Men neger är väl inte så farligt? Negrer är ju negrer?

Fredrik Andersson sa...

Jag tycker inte det heller är så konsitgt egentligen, men många stör ju sig på det. Finnar kallas finnar, rasistiskt....hmmm...nej. Fast här drar man ju inte mörkhyade och inte ett lands befolkning. Men jag har egetnligen inga problem, men undviker det då jag vet att många har det...

Måste bara få skriva detta:
"What do you call this?". Haha. så skönt, resten får ni skratta åt själva. för detta är ren allmänbildning att veta var i från det kommer...

~Lala~ sa...

Ok om "Sunes mtf sommar" är allmänbildning är väl N ordet o dess användning allmänbildning om ngt!
Vi förstår inte varför människor använder ordet över huvudtaget, det visar ju bara på att man inte vet dess negativa laddning eller tråkiga historia...
Om man ändå väljer att ha ordet i sitt vokabulär så ska man kunna använda det i alla situationer, det gäller även när man träffar en svart person som man inte känner sen tidigare, vilket vi av egna erfarenheter vet inte brukar hända.

Slutligen vill vi citera Nyamko Sabuni "Ordet neger syftar på en lägre stående människa och började användas om afrikaner under slavhandelns dagar. Att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det heller."

/Tess & Lala

Fredrik Andersson sa...

Jag håller med er, och vet att många tar illa upp, därför finns ordet i mitt vokabulär men jag använder det inte.

Jag är ingen expert på området men dess ursprung är väl ändå inte från slavhandeln utan mer ett berepp om en färg. Och fick sen innebörden på slavarna. Jag har dock ganska dålig koll och kanske inte borde uttala mig, men dess negativa klang har kommit bra mycket senare än dess innebörd från början. Kanske dax att vända tillbaka?

För övrigt förstår jag då inte varför inga negativa ord används, en person kan vara CP, mogon ja listan kan göras oändligt lång. Men varför används dem orden? Jag fattar inte vad som är så grymt tabubelagt på just detta ordet :S (Provocerande, ja kanske det)...

Anonym sa...

Ja, neger har används i negativ mening vid många tillfällen, men det betyder ju inte att det alltid måste vara det eller att det alltid har varit det. Ordet fick ju sin negativa klang och innebörd under en tid då vi såg ner på människor med annan hudfärg. Om vi idag låter bli att göra det men ändå kallar dem samma sak tycker jag inte att det behöver betyda att den negativa under-meningen/-tonen finns där. Intressant är också att negrer själva kallar sig negrer (eller kanske vanligast nigger i t.ex. USA).

Och nej, det är inte så vanligt att man kallar en person för neger. Men vilka benämningar är det vanligt att man använder när man träffar en ny person? Rödhåring? Blond? Snygging? Datanörd? Kortis? Nej. Inte neger heller. Inte så unikt.

~Lala~ sa...

så du molle menar att människor inte längre ser ner på andra människor med annan etnisk bakgrund/hudfärg?
vilken värld lever du i?
och varför är det upp till den västerländska vita befolkingen att ändra undertonerna? (världen består faktiskt av fler än WASP!!)
att en del svarta väljer att ta tillbaks ordet är upp till dom, men som i alla sociala grupper, väljer gruppen själv vad som är accepterat och från vilka och vad som inte är...
så länge svarta människor tar illa vid sig, vid användandet av ordet, borde vi undvika att skapa konflikter out of r-e-s-p-e-c-t!

Tess & Lala

Fredrik Andersson sa...

Måste bara få säga detta, nu har mitt kommentarsrekord slagits :) Det känns skönt i alla fall... Och mer lär det väl bli i denna kommentarsruta antar jag...

Fredrik Andersson sa...

Shit, jag kom på en sak. När jag var midnre, ja hur gammal kan jag ha varit - kanske 10 (?) gjorde jag och min granne (jogosalv, fast vad spelar det för roll?) svennebollar. Ja vi kallade dem så, och de var riktigt goda, ljusa fina bollar med otroligt god smak. Kanske var dumt att kalla dem så?

Jag tycker verkligen denna diskussionen kan bli galet konstigt ibland, Fazer fick ta bort en bild på en mörkhyad flicka för att den var rasisitiskt. Varför blir det rasisitiskt, jo vi skapar rasisimen, hade flickan varit ljus hade ingen brytt sig. Vi finner ju verkligen fel för att skapa rasismen. Nu är det barnprogram, 4 är med, 3 är vita och en är mörkhyad, ska vi inte dra in att det är rasistiskt barnprogram för att en person bara är mörkhyad?

Anonym sa...

En finsk pinne nån?

Tyckte att det var en söt historia, alltså den om hur du fick ditt nya namn.